Γνωρίζετε ότι το άγχος μπορεί να σας εμποδίζει από το να έχετε μια φυσιολογική ζωή. Σας δυσκολεύει στο να δουλέψετε, να κάνετε απλά πράγματα και σε πολλά άλλα. Φυσικά, καθένας αντιδρά διαφορετικά στο άγχος, αλλά σίγουρα αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, χρησιμοποιώντας τους τέσσερις πυλώνες της χαλάρωσης.
Πρώτος πυλώνας: χαλαρώστε το σώμα σας
- Ασκηθείτε. Η γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα για 30 έως 45 λεπτά θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος.
- Κάντε ένα μασάζ. Είναι ένας τέλειος τρόπος για να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε από την ένταση. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας ή να ζητήσετε βοήθεια από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας. Φυσικά, μπορείτε πάντα να πάτε σ’ ένα spa και να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.
- Φάτε καλά. Μια καλή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του άγχους. Υπάρχουν τροφές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Επισκεφθείτε την ενότητα τροφών για περισσότερες πληροφορίες.
- Κοιμηθείτε καλά. Ήρθε η ώρα να φτιάξετε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου. Η βελτίωση του προγράμματος του ύπνου είναι μέρος της συνολικής διαδικασίας χαλάρωσης. Συνολικά επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ θα σας βοηθήσουν να συγκεντρώνεστε καλύτερα και να βελτιώνετε τη μνήμη σας.
Δεύτερος πυλώνας: χαλαρώστε το μυαλό σας
Ακόμα κι αν καταφέρετε να χαλαρώσετε το σώμα σας, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα ένταση και άγχος. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να εστιάσετε στο μυαλό σας.
- Διαβάστε. Ξεφύγετε από την πραγματικότητα διαβάζοντας ένα ωραίο βιβλίο. Το διάβασμα είναι μια εύκολη λύση για να χαλαρώσετε το μυαλό σας, ακόμα κι αν διαβάζετε μόνο για 10 λεπτά την ημέρα!
- Σκεφτείτε θετικά. Θυμηθείτε ότι οι θετικές σκέψεις μπορούν να κάνουν πολλά. Απλά σκεφτείτε τρία μικρά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Να βλέπετε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
- Γελάστε. Λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Προσπαθήστε να γελάτε πιο συχνά.
Τρίτος πυλώνας: να είστε προορατικοί
- Οργανωθείτε. Η οργάνωση θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον φόρτο εργασίας σας. Φτιάξτε λίστες με όσα έχετε να κάνετε, καθώς είναι χρήσιμες για να οργανώσετε το πρόγραμμα της εργασίας σας. Ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα σας βοηθά να αποφεύγετε αγχωτικές καταστάσεις. Μπορείτε, επίσης, να οργανώσετε τη λίστα σας με σειρά προτεραιότητας, από τα περισσότερο έως τα λιγότερο επείγοντα.
- Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα. Προσπαθήστε να αναθέσετε εργασίες και σε άλλα άτομα. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια!
- Μάθετε να αντιμετωπίζετε αγχωτικές καταστάσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο να κλείνετε τα μάτια σας και να ελπίζετε ότι τα δύσκολα θα λυθούν από μόνα τους. Ανοίξτε τα μάτια σας και αντιμετωπίστε τις καταστάσεις. Θα αισθανθείτε καλύτερα όταν τις έχετε αντιμετωπίσει.
Τέταρτος πυλώνας: γνωρίστε καλύτερα το άγχος σας
- Ποιες είναι οι αιτίες του άγχους σας; Ο εντοπισμός της πηγής του άγχους σας είναι καθοριστικός στο να κατανοήσετε γιατί είστε αγχωμένοι. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να φτιάξετε μια λίστα με καταστάσεις που είναι αγχωτικές. Μόλις προσδιορίσετε τις αιτίες του άγχους σας, προσπαθήστε να τις ταξινομήσετε σύμφωνα με αυτά που σας αγχώνουν περισσότερο.
- Πόσο συχνά είστε αγχωμένοι; Είστε αγχωμένοι για μια συγκεκριμένη κατάσταση που μπορείτε να λύσετε ή είστε μονίμως αγχωμένοι;
- Είναι ώρα για σχέδιο! Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα σχέδιο για την επίλυση αγχωτικών καταστάσεων. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια, είναι πάντα πιο εύκολο να βρείτε λύσεις με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας. Προσπαθήστε να λύνετε μία κατάσταση τη φορά. Θα δείτε ότι το να λύνετε ακόμα και απλές καταστάσεις θα σας βοηθήσει στο να αισθάνεστε καλύτερα!