Dip ψημένης μελιτζάνας
12 μερίδες
Συστατικά:
- 1 μεσαία μελιτζάνα
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 60 mL εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 75 g τυρί φέτα, κατά προτίμηση Ελληνική, θρυμματισμένη
- 80 g κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι, όπως ένα jalapeño, κομμένη και καθαρισμένη (προαιρετικό)
- 5 g φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 4 g μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 0,5 g πιπέρι καγιέν, για τη γεύση
- 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες:
- Τοποθετείτε το ράφι του φούρνου περίπου 15 cm από την πηγή θερμότητας. Προθερμαίνετε.
- Βάζετε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Τοποθετείτε ολόκληρη τη μελιτζάνα στο ταψί και της ανοίγετε μερικές τρύπες για τη διαφυγή του ατμού. Ψήνετε τη μελιτζάνα, γυρίζοντας τη κάθε 5 λεπτά, έως ότου το δέρμα της είναι ψημένο και ένα μαχαίρι εισάγεται εύκολα στην πυκνή σάρκα κοντά στο στέλεχος, 14-18 λεπτά. Τη μεταφέρετε σε ένα ξύλο κοπής μέχρι να κρυώσει.
- Κόβετε τη μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος και τοποθετείτε τη σάρκα της σε ένα μεσαίο μπολ. Ανακατεύετε με το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτετε το λάδι. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Θα πρέπει να είναι λίγο πλατύ.
- Προσθέτετε τη φέτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την καυτερή πιπεριά (αν χρησιμοποιείτε), το βασιλικό, το μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Δοκιμάζετε και προσθέτετε ζάχαρη, αν χρειαστεί.