Γνωρίζατε ότι η άσκηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα με διαβήτη; Η άσκηση αυξάνει την επίδραση της ινσουλίνης και εμποδίζει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η άσκηση βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους και βελτιώνει την ισορροπία, κάτι που είναι σημαντικό επειδή οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συχνά διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας και πτώσεων. Ακολουθούν έξι φανταστικές ασκήσεις που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης και ξεκινήστε σιγά-σιγά στην αρχή. Με την πάροδο του χρόνου, η διάρκεια και η ένταση της προσπάθειας στο πρόγραμμα άσκησής σας μπορεί να αυξηθεί.
- Περπάτημα: το περπάτημα είναι μια από τις περισσότερο συνιστώμενες δραστηριότητες για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το γρήγορο περπάτημα, δηλαδή το περπάτημα με συγκεκριμένο ρυθμό για την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, είναι μια αερόβια άσκηση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η υγεία των ατόμων με διαβήτη που συμμετέχουν σε αερόβιες δραστηριότητες τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 150 λεπτά παρουσιάζει βελτίωση. Τα άτομα με διαβήτη δεν θα πρέπει να μένουν ανενεργά, δηλαδή χωρίς να κάνουν κάποια μορφή αερόβιας άσκησης, για περισσότερες από δύο συνεχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association).
- Tai chi: αυτή η κινεζική πολεμική τέχνη, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία, χαρακτηρίζεται από μια σειρά κινήσεων που εκτελούνται με αργό και χαλαρό τρόπο. Το tai chi είναι ιδανικό για άτομα με διαβήτη, επειδή συνδυάζει τη φυσική κατάσταση και τη μείωση του άγχους σε μία δραστηριότητα. Το tai chi βελτιώνει επίσης την ισορροπία και μπορεί να μειώσει τη βλάβη των νεύρων, μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη.
- Προπόνηση με βάρη: η προπόνηση με βάρη «χτίζει» τη μυϊκή μάζα, καθώς είναι σημαντική για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, επειδή η μυϊκή μάζα βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ως μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης του διαβήτη, η άσκηση με αντιστάσεις ή η προπόνηση με βάρη θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και κατά προτίμηση τρεις. Η ανάπαυση είναι επίσης σημαντική. Θα πρέπει να υπάρχει μια μέρα ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων με βάρη (επιτρέπονται άλλοι τύποι άσκησης για αυτές τις μέρες).
- Γιόγκα: η γιόγκα μειώνει το σωματικό λίπος, καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων. Όλα αυτά είναι σημαντικά στον διαβήτη τύπου 2. Η γιόγκα, όπως και το tai chi, είναι επίσης καταπληκτικά για τη μείωση του άγχους.
- Κολύμβηση: αυτή η αερόβια άσκηση έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα ότι είναι ήπια για τα πόδια σας, σε σύγκριση με το περπάτημα ή το τζόκινγκ. Αυτά έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις σε άτομα με διαβήτη, τα οποία πρέπει να αποφύγουν κάθε είδους τραυματισμό στα πόδια. Οι τραυματισμοί των ποδιών σε άτομα με διαβήτη επουλώνονται αργά, εν μέρει λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των άκρων, και είναι επιρρεπείς σε μόλυνση, λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το κολύμπι είναι ιδανικό για παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, επειδή ανακουφίζει από την πίεση στις αρθρώσεις και επιτρέπει την ελεύθερη και εύκολη κίνηση.
- Ποδήλατο γυμναστικής: η αερόβια άσκηση με ποδήλατο γυμναστικής ενδυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτως καιρού, ενώ δεν πέφτει και δεν τρυπάνε τα λάστιχά του. Η ποδηλασία βελτιώνει τη ροή του περιφερικού αίματος στα πόδια, ένα ιδιαίτερα χρήσιμο πλεονέκτημα στις περιπτώσεις διαβήτη και είναι μια ενεργοβόρα δραστηριότητα που βοηθά στη διατήρηση του βάρους σας σε υγιή επίπεδα.